Otoimmün bir hastalıktır yani vücudumuzdaki savunma hücrelerimiz insülinin üretim yeri olan pankreasın beta hücrelerine–nedeni bilinmeyen bir şekilde–sanki yabancı bir dokuymuşcasına onları hedef alarak saldırmaya başlarlar ve “KENDİ SAVUNMA HÜCRELERİMİZ KENDİ PANKREASIMIZDAKİ-beta hücrelerini yok” eder.
Kendi savunma hücrelerimizin devamlı saldırısı altında kalan Pankreas Beta Hücrelerimiz (insülinin üretim tesisimizi kendimizin bombalaması gibi düşünün) zamanla azalır.
Sonuçta “insülin üretecek Beta Hücresi kalmayınca” vücutta “insülin eksikliği” ortaya çıkar ve kan şekeri yükselir. Tip1 diyabette insülin salgısı hiç yoktur veya yok denecek kadar az (o da zamanla bitecek ve tükenecektir) olduğundan tedavisinde mutlaka insülin kullanılır.
Tip 1 diyabetin belirtileri “genellikle 5-11yaşları arasında” hızla ortaya çıkar ve hemen insülin başlanmazsa ciddi sonuçlara yol açabilir.
Detaylı Bilgi İçin WhatsApp İletişimi Kullanabilirsiniz. veya Aşağıdaki Risk Öğrenme Butonuna Tıklayabilirsiniz.
Genellikle 30 yaşından önce başlar. Okul öncesi (6 yaş civarı), puberte (13 yaş civarı) ve geç adolesan dönemde (20 yaş civarı) üç pik görülür.
Ancak son 20 yıldır daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilen ’Latent otoimmün diyabet’ (LADA: Latent Autoimmune Diabetes in Adults) formunun, çocukluk çağı (<15 yaş altı) tip 1 diyabete yakın oranda görüldüğü bildirilmektedir.
Bazı otörler hastalığın asıl özelliği olan yavaş seyrine vurgu yapmaması, gizli diyabet ifadesinin yanıltıcı olması gerekçesi ile LADA terminolojisinin kullanılmamasını önermektedirler.
Hiperglisemiye ilişkin (ağız kuruluğu, polidipsi, açlık hissi, poliüri, kilo kaybı ve yorgunluk gibi) semptom ve bulgular aniden ortaya çıkar.
Hastalar sıklıkla zayıf ya da normal kilodadır. Ancak obezite varlığı tip 1 diyabet tanısından uzaklaştırmamalıdır.
Tip 1 diyabet klinik olarak akut başladığı için, tanı esnasında A1C yüksek olmayabilir. Bu sebeple tip 1 diyabet tanısında A1C’den ziyade Açlık Plazma Glukoz (serum kan şekeri ölçümü) yüksekliği dikkate alınmalıdır.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.