ÇOCUKLUK ÇAĞINDA METABOLİK SENDROM GELİŞİMİNİ ÖNGÖREN DÖRT RİSK FAKTÖRÜ Belirlendi;
Çocukluk çağında metabolik sendromla ilgili Avrupa epidemiyolojik çalışması IDEFICS 2006 yılında başlatıldı.
1-Obezite,
2-Hipertansiyon,
3-Dislipidemi ve
4-Disglisemi/HİPERGLİSEMİ
Ayrıca göre DSÖ’nün Haziran 2021 tarihli yayınına göre; “5 yaşın altındaki 39 milyon çocuk fazla kilolu veya obezite mevcut olduğunu” bildirmişti.
Yine 2020 DSÖ istatistiklerine göre de; “5-19 yaş arası 340 milyondan fazla çocuk ve ergen zaten fazla kilolu veya obezdi” ve aynı yaş grubunda tip 2 diyabet (T2DM) prevalansı ABD’de ERGENLER arasında T2DM insidansı 100.000’de 9’dan 12,5’a çıktı.
Bir Amerikalı ergende “disglisemi yani KAN ŞEKERİ DENGESİZLİKLERİ GÖRÜLME SIKLIĞI ise neredeyse her dört kişiden birinde (%23,1) görülmeye başlamıştı.
Bu bağlamda, çocuklarda ve ergenlerde T2DM’den kaynaklanan morbidite ve mortalite oranlarının yaşıtlarındaki T1DM’den daha yüksektir ve juvenil T2DM’nin ne kadar hızlı ilerleyen bir hastalık olduğunu vurgulamaktadır.
Adölesan yaş grubunda komplikasyonların erken başlaması ve hızlı β hücre bozulması ile karakterizedir ve daha da kötüsü, PEDİYATRİK YAŞ GRUBUNDA ORAL ANTİ-DİYABETİK İLAÇLARIN KULLANIMI DA SINIRLIDIR.
Bir GLP-1 analoğunun anorektik etkisi ergenlerde kullanım için onaylanmıştır.
Özetle, çocukluk/ergen obezitesi ve ilişkili durumlar (disglisemi ve T2DM gibi) yetişkin obezitesiyle tam olarak karşılaştırılamaz ve karşılanması için daha etkili ve zamanında tedavi gerektirir.
Ergenlerde obeziteyi ilave müdahale olmadan tedavi edebilme umudu ilaç veya invaziv tedaviler şu anda savunulamaz,büyüme sırasında kemik metabolizmasını etkileyebilir. Bu nedenle, ENDOSKOPİK MİDE BALONU TEDAVİLERİ ADÖLESAN GRUPTA OBEZİTENİN TEDAVİSİNDE BAŞARILI BİR SEÇENEK OLARAK tercih edilen tedavi olabilir.
Obezite ve buna bağlı komorbiditeleri olan ergenlerde “endoskopik mide balonu tedavisi” etkili oldukları ve daha az zarar verici-az invazif-ve tekrarlanabilir olması nedeni ile İLK SEÇENEKLER ARASINDADIR.
MİDE BALONUNUN ERGEN YAŞ GRUPLARINDA KULLANIMI ve ETKİNLİĞİ ile ilgili pekçok çalışma değerlendirildi.
Kanıtların değerlendirilmesi
Kanıtlar GRADE kılavuzlarına göre değerlendirildi. Bu kılavuzlara göre, KANIT DÜZEYİ EN YÜKSEK ÇALIŞMALAR
EN YÜKSEK 1-A; meta-analizler
randomize kontrollü çalışmalar (1a)
ardından bireysel RCT’ler (1b) en yüksek düzeyde kanıt sağlar.
KANIT DÜZEYİ YÜKSEK 2-A: sistemik incelemeleri (2a)
ileriye dönük kohort çalışmalarını (2b) içerir.
KANIT DÜZEYİ GÜVENİLİR 3-A: vaka kontrol çalışmalarının (3a)
bireysel değerlendirmelerin sistematik incelemelerini (3b)
vaka kontrollü çalışmalar (3b),
vaka serileri ve uzman görüşleri “zayıf kanıt düzeyi-5) olarak sayılır.
ERGENLERDE ADÖLESAN YAŞ GRUPLARINDA Mide balonu UYGUAMASINA AİT SONUÇLAR ŞÖYLEDİR;
ERGENLERDE MİDE BALONU NASIL ETKİ GÖSTERİR?
Mideye endoskopik olarak yerleştirilen ve şişirilen mide balonu sayesinde “dolum hacmi nedeniyle-tıpkı yetişkinlerde aynı mekanizma ile-mide hacminin fonksiyonel olarak kısıtlanmasına” neden olur.
ERGENLERDE İÇİ SIVI DOLU MİDE BALONU MU İÇİ HAVA DOLU MİDE BALONU MU DAHA İYİDİR?
Buna göre sıvı dolu balonlar ve hava/gaz ile şişirilen balonlar kullanılarak yapılan çalışmalar incelendiğinde:
Aynı marka mide balonu 6 ay süre ile kullanılarak yapılan çalışmada; (ki balonlar 500-700 mL ile şişirilmişti) Vücut Kitle İndeksi 39 dan 35’e düşürülmüş ortalama kilo kaybı olarak da 12-26kg kayıp olduğu gösterilmiştir.
ERGENLERDE MİDE BALONU UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Balonla ilişkili herhangi bir olumsuz olay gözlemlenmekle birlikte en sık görülen yan etki “hafif mide bulantısı ve mide bölgesi/epigastrik ağrı” dışında yan etki rapor edilmemiştir.
IFSO / CONSENSUS ON DEFINITIONS AND CLINICAL PRACTICE GUIDELINES FOR PATIENTS CONSIDERING METABOLIC-BARIATRIC SURGERY 2023
Neden
Op. Dr. Ersun Topal
Obezite Cerrahisi alanında 2012 yılından beri Laparoskopik Tüp Mide, Laparoskopik Gastrik Bypass, Metabolik Cerrahi’de Laparoskopik Sadi-S, Laparoskopik Transit Bipartisyon, Primer ve Laparoskopik Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında 1500’den fazla cerrahiyi başarı ile tamamladım.
1973 yılında Aydın’da doğdum. Öğretmen bir anne-babanın ve Manifaturacı bir amcanın yanında çocukluk yaşlarda “dikiş dikmeyi” öğrendim. Belki de dikiş dikebilme becerisini çocukluk yaşlarda öğrenmiş olmam cerrah olmamı da kolaylaştırmış olmalı diye düşünmüşümdür hep. 1980’li yıllarda Türkiye’de okuyabileceğiniz en iyi Devlet Liselerinden biri olan ve bizzat Atatürk’ün talimatı ile “İkbal Okulu” adı ile açılıp 1948 yılında Aydın Lisesi adını alan okulumdan 1990 yılında mezun oldum ve yine Atam’ın talimatı ile kurulan Cumhuriyetin ilk Tıp Fakültesi olan ve mezunu olmaktan her gün gurur duyduğum Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1997 yılında mezun oldum.
2011-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarı’nda “Kapalı/Laparoskopik Fıtık ve Karın Duvarı Fıtıkları Kursu”na katıldım. Sonrasında 1000 ameliyata yakın laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı ile 150-200 ameliyata yakın karın duvarı yada göbek fıtıklarında laparoskopik tamir ameliyatını gerçekleştirdim.
2012-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarında “Kapalı/Laparoskopik Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi Kursu”na katıldım. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde ilk kapalı Laparoskopik Kolon ve Rektum Kanseri ameliyatlarını gerçekleştirdim.
2012-Elancourt/Paris Covidien Laparocopic Traning Center’de “Laparoscopic Colo-rectal Master Class” kursuna katıldım. Avrupa’nın en iyi Laparoskopik Cerrahlarından eğitim aldım.
2012-Cleveland Clinic/US Asc.Prof. Eren Berber’den “Robotic Surgery” eğitimi aldım.
2012-Covidien “Obezite Cerrahisi ve Laparoskopik Tüp Mide Kursu” ile Obezite cerrahisi alanında çalışmaya başladım.
2012-Covidien Prof.Dr. Mehmet Görgün “Obezite Cerrahisi ve Gastrik Bypass Kursu” ile Obezite Cerrahisinde “tüm teknikleri” öğrenebilmek için bu alandaki eğitimlerime hız verdim.
Laparoskopik (kapalı) Obezite Cerrahisi, Laparoskopik Kasık ve Karın Duvarı Cerrahisi, Laparoskopik Kolon ve Rektum kanseri ameliyatı ve Laparoskopik Mide Fıtığı (Mide Reflü Cerrahisi) alanında çok sayıda ameliyatı başarı ile gerçekleştirdim.
2013 yılında halen çalışmakta olduğum Doruk Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Ancak cerrahi alanındaki öğrenme sürecim hiç bitmedi.
2015-Türk Obezite Cerrahisi Derneği üyesi oldum.
2016-Metabolik Cerrahi Vakfı Prof.Dr. Alper Çelik “Metabolik Cerrahi Kursu”nda Tip2 Diyabet Şeker Hastalığında Metabolik Cerrahi Teknikler üzerinde eğitim aldım.
2016-Brüksel Strassburg Üniversitesi “Europion Telesurgery Traning Center” adlı merkezde Obezite Cerrahisi alanında dünyada “otör” olarak kabül edilen ve Dünya Obezite Cerrahisi Dernekleri Federasyonu Başkanı’nın (İFSO-President) da içinde eğitici olduğu kurs ile Obezite Cerrahisi alanında “öğrenmeye” devam ettim.
2016 yılında Bursa Diyabet ve Obezite Merkezi (BUDOM) Kliniğimi kurdum (www.budom.com.tr).
2017-L’annuaire de la Clinique de l’Anjou/France Dr. Philippe Topart ile Duodenal Swicth ve Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında çalışma fırsatı buldum.
2020-Türk Obezite Cerrahisi Derneği Kış Okulu’nun Kongre Sekreteryası görevini yerine getirdim.