Gece Egzersizleri Kan Şekerini Düşürmek İçin Daha Mı İyi?
YÖNTEM:
- Öğleden sonra ve akşam yapılan egzersiz seansları, aşırı kilolu veya obez yetişkinlerde glikoz homeostazını iyileştiriyor, ancak günlük yaşamın bir parçası olarak doğal olarak biriken yaşam tarzı aktivitesinin zamanlaması hakkında çok az şey biliniyor.
- Araştırmacılar, İspanya’da aşırı kilolu veya obez (ortalama vücut kitle indeksi 32,9) ve en az bir metabolik bozukluğu (kan basıncı, lipid düzeyleri ve glisemik kontrol) olan ve hareketsiz olduklarını bildiren 186 yetişkinde (ortalama yaş 46,8 yıl; %50 kadın) fiziksel aktivite zamanlamasının glisemik kontrolü nasıl etkilediğini inceledi.
- 14 gün boyunca fiziksel aktivite ve glikoz seviyeleri sırasıyla bir ivmeölçer ve sürekli glikoz izleme cihazı kullanılarak izlendi.
- Her gün orta ila şiddetli fiziksel aktivitenin süresine göre bireyler hareketsiz (0 dakika), biraz aktif (0-21,4 dakika), aktif (21,4-42,9 dakika) ve çok aktif (> 42,9 dakika) olarak kategorize edildi.
- Zamanlamaya göre, aktivitenin %50’sinden fazlası bu dönemlerde gerçekleşmişse fiziksel aktivite sabah, öğleden sonra veya akşam olarak sınıflandırıldı; aksi takdirde “karma” olarak etiketlendi.
- 24 saatlik ortalama glikoz düzeyleri, biraz aktif ve çok aktif günlerde, inaktif günlere kıyasla sırasıyla yaklaşık 1,0 mg/dL ve 1,5 mg/dL daha düşüktü.
- Akşam saatlerinde yoğunlaşan fiziksel aktivite, hareketsizliğe kıyasla daha düşük ortalama glikoz seviyeleriyle ilişkilendirildi: 24 saat (-1,28 mg/dL; P = .004), gündüz (-1,10 mg/dL; P = .020) ve gece (-2,14 mg/dL; P = .002).
- Öğleden sonraki saatlerdeki fiziksel aktivite, hareketsizliğe kıyasla daha düşük 24 saatlik (-0,98 mg/dL, P = , 019) ve gece boyunca (-1,72 mg/dL, P = ,007) ortalama glikoz seviyeleriyle ilişkiliydi ancak daha düşük gündüz ortalama glikoz seviyeleriyle ilişkili değildi.
- Bu ilişki, bozulmuş glikoz regülasyonu olan katılımcılarda daha belirgindi ancak erkekler ve kadınlarda benzerdi.
Yazarlar, “Bu bulgular, kardiyovasküler hastalık geliştirme riski taşıyan kişilerde metabolik sağlığı iyileştirmek için yeni bir yaklaşım olarak MVPA’nın [orta ila yoğun fiziksel aktivite] zamanlamasının umut verici alanını vurgulamaktadır” diye yazdı.
Çalışma, İspanya, Granada Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nden Antonio Clavero-Jimeno tarafından yürütülmüş ve Obesity dergisinde çevrimiçi olarak yayınlanmıştır .
Çalışmanın gözlemsel doğası nedensel ilişkilerin kurulmasını engelleyebilir. Diyet alımı ve stres seviyelerine ilişkin veri eksikliği, bu faktörlerin glikoz düzenlemesini etkilediği bilindiğinden sonuçları etkilemiş olabilir. Dahası, sürekli glikoz izleme cihazındaki teknik hataların ve günlük değişkenliğin kesin etkisi belirlenemedi. Ortalama glikoz seviyelerindeki etki büyüklüğü nispeten mütevazıydı, ancak katılımcıların hareketsiz bir yaşam tarzı vardı ve etki daha yüksek aktivite seviyelerinde daha büyük olabilir.
Çalışma Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu, İspanya Bilim, Yenilik ve Üniversiteler Bakanlığı; Granada Üniversitesi ve diğer Avrupa kuruluşları tarafından finanse edildi. Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan ettiler.
Neden
Op. Dr. Ersun Topal
Obezite Cerrahisi alanında 2012 yılından beri Laparoskopik Tüp Mide, Laparoskopik Gastrik Bypass, Metabolik Cerrahi’de Laparoskopik Sadi-S, Laparoskopik Transit Bipartisyon, Primer ve Laparoskopik Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında 1500’den fazla cerrahiyi başarı ile tamamladım.
1973 yılında Aydın’da doğdum. Öğretmen bir anne-babanın ve Manifaturacı bir amcanın yanında çocukluk yaşlarda “dikiş dikmeyi” öğrendim. Belki de dikiş dikebilme becerisini çocukluk yaşlarda öğrenmiş olmam cerrah olmamı da kolaylaştırmış olmalı diye düşünmüşümdür hep. 1980’li yıllarda Türkiye’de okuyabileceğiniz en iyi Devlet Liselerinden biri olan ve bizzat Atatürk’ün talimatı ile “İkbal Okulu” adı ile açılıp 1948 yılında Aydın Lisesi adını alan okulumdan 1990 yılında mezun oldum ve yine Atam’ın talimatı ile kurulan Cumhuriyetin ilk Tıp Fakültesi olan ve mezunu olmaktan her gün gurur duyduğum Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1997 yılında mezun oldum.
2011-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarı’nda “Kapalı/Laparoskopik Fıtık ve Karın Duvarı Fıtıkları Kursu”na katıldım. Sonrasında 1000 ameliyata yakın laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı ile 150-200 ameliyata yakın karın duvarı yada göbek fıtıklarında laparoskopik tamir ameliyatını gerçekleştirdim.
2012-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarında “Kapalı/Laparoskopik Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi Kursu”na katıldım. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde ilk kapalı Laparoskopik Kolon ve Rektum Kanseri ameliyatlarını gerçekleştirdim.
2012-Elancourt/Paris Covidien Laparocopic Traning Center’de “Laparoscopic Colo-rectal Master Class” kursuna katıldım. Avrupa’nın en iyi Laparoskopik Cerrahlarından eğitim aldım.
2012-Cleveland Clinic/US Asc.Prof. Eren Berber’den “Robotic Surgery” eğitimi aldım.
2012-Covidien “Obezite Cerrahisi ve Laparoskopik Tüp Mide Kursu” ile Obezite cerrahisi alanında çalışmaya başladım.
2012-Covidien Prof.Dr. Mehmet Görgün “Obezite Cerrahisi ve Gastrik Bypass Kursu” ile Obezite Cerrahisinde “tüm teknikleri” öğrenebilmek için bu alandaki eğitimlerime hız verdim.
Laparoskopik (kapalı) Obezite Cerrahisi, Laparoskopik Kasık ve Karın Duvarı Cerrahisi, Laparoskopik Kolon ve Rektum kanseri ameliyatı ve Laparoskopik Mide Fıtığı (Mide Reflü Cerrahisi) alanında çok sayıda ameliyatı başarı ile gerçekleştirdim.
2013 yılında halen çalışmakta olduğum Doruk Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Ancak cerrahi alanındaki öğrenme sürecim hiç bitmedi.
2015-Türk Obezite Cerrahisi Derneği üyesi oldum.
2016-Metabolik Cerrahi Vakfı Prof.Dr. Alper Çelik “Metabolik Cerrahi Kursu”nda Tip2 Diyabet Şeker Hastalığında Metabolik Cerrahi Teknikler üzerinde eğitim aldım.
2016-Brüksel Strassburg Üniversitesi “Europion Telesurgery Traning Center” adlı merkezde Obezite Cerrahisi alanında dünyada “otör” olarak kabül edilen ve Dünya Obezite Cerrahisi Dernekleri Federasyonu Başkanı’nın (İFSO-President) da içinde eğitici olduğu kurs ile Obezite Cerrahisi alanında “öğrenmeye” devam ettim.
2016 yılında Bursa Diyabet ve Obezite Merkezi (BUDOM) Kliniğimi kurdum (www.budom.com.tr).
2017-L’annuaire de la Clinique de l’Anjou/France Dr. Philippe Topart ile Duodenal Swicth ve Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında çalışma fırsatı buldum.
2020-Türk Obezite Cerrahisi Derneği Kış Okulu’nun Kongre Sekreteryası görevini yerine getirdim.