İşlenmiş Gıdalar Diyabet ve Komplikasyonlarını Arttırıyor mu?
- Yüksek UPF alımı T2D ve diğer metabolik morbidite riskini artırır; ancak bunun diyabetik mikrovasküler komplikasyonlar için artmış bir riske yol açıp açmadığı büyük ölçüde araştırılmamıştır.
- Araştırmacılar, İngiltere Biyobankasından tip 2 diyabetli 5685 katılımcıdan (ortalama yaş 59,7 yıl; %63,8’i erkek) oluşan prospektif bir kohortta UPF alımı ile diyabetik mikrovasküler komplikasyon riski arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.
- Katılımcıların diyet bilgileri, 206 gıda ve 32 içeceğin tüketim sıklığını kaydeden web tabanlı 24 saatlik diyet hatırlama aracı ile toplandı.
- Araştırmacılar, tahmini ağırlığa göre (kalori değil) UPF alım değişiminin üçte birini açıklayan beş model buldular: Ekmek ve sürülebilir ürünler; sıvı içeren tahıllar; yüksek oranda süt ürünü ve düşük oranda tütsülenmiş et; şekerli içecekler ve atıştırmalıklar; karışık içecekler ve tuzlu atıştırmalıklar.
- Sonuçlar, genel mikrovasküler komplikasyon riskini; diyabetik retinopati , diyabetik nöropati ve diyabetik böbrek hastalığını; ve mikrovasküler komplikasyonlarla ilişkili biyobelirteçleri içeriyordu.
Ortalama 12,7 yıllık takip süresi boyunca, 599 diyabetik retinopati, 237 diyabetik nöropati ve 662 diyabetik böbrek hastalığı olayı dahil olmak üzere 1243 bileşik mikrovasküler komplikasyon bildirildi.
- UPF tüketim oranındaki her %10’luk artış, bileşik mikrovasküler komplikasyon riskini %8 (tehlike oranı [HR], 1,08; %95 GA, 1,03-1,13) ve diyabetik böbrek hastalığını %13 (HR 1,13; %95 GA, 1,06-1,20) oranında artırdı. Diyabetik retinopati veya diyabetik nöropati ile anlamlı bir UPF alımı ilişkisi bulunmadı.
- Biyobelirteç aracılık analizinde vücut kitle indeksi, trigliseritler ve C-reaktif protein, UPF tüketimi ile bileşik mikrovasküler komplikasyonlar ve diyabetik böbrek hastalığı arasındaki ilişkilerin sırasıyla %22’sini ( P < .001) ve %15,8’ini ( P < .001) açıkladı.
- Şekerli içecekler ve atıştırmalıklar açısından zengin beslenme düzeni diyabetik böbrek hastalığı riskini artırırken, karışık içecekler ve tuzlu atıştırmalıklar açısından zengin beslenme düzeni ise bileşik mikrovasküler komplikasyonlar ve diyabetik retinopati riskini artırıyor.
Yazarlar, “Mikrovasküler komplikasyonlar göz önüne alındığında, bulgularımız Amerikan Diyabet Derneği’nin 2022 yönergelerinde özetlenen ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar yerine tam gıdaların tercih edilmesini savunan önerilere uyulmasını daha da destekliyor” diye yazdı.
Çalışma, Çin’in Wuhan kentindeki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tongji Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Okulu’ndan Yue Li, MBBS tarafından yönetildi. The American Journal of Clinical Nutrition’da çevrimiçi olarak yayınlandı .
UK Biobank’ta kullanılan diyet geri çağırma, çalışmada kullanılan Nova gıda kategorilerine göre diyet verilerini toplamak için özel olarak tasarlanmamıştır, bu da yanlış sınıflandırmalara yol açmış olabilir. Tüm katılımcılar birden fazla diyet geri çağırması sağlamadığından, olağan diyet alımına ilişkin veriler doğru bir şekilde yakalanmamış olabilir. Diyet değerlendirmelerini tamamlayan T2D’li bireylerin, değerlendirmeyi doldurmayanlara göre daha yüksek bir sosyoekonomik statüye ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olma olasılığı daha yüksekti, bu da yüksek UPF’li tüketicilerin yetersiz temsil edilmesine yol açmış olabilir.
Bazı yazarlar Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı, Çin Ulusal Anahtar Araştırma ve Geliştirme Programı ve diğer hükümet kaynaklarından fon aldı. Yazarların hiçbiri herhangi bir çıkar çatışması beyan etmedi.
Bu makale, sürecin bir parçası olarak AI dahil olmak üzere çeşitli editöryal araçlar kullanılarak oluşturuldu. İnsan editörler, yayınlanmadan önce bu içeriği inceledi.
Neden
Op. Dr. Ersun Topal
Obezite Cerrahisi alanında 2012 yılından beri Laparoskopik Tüp Mide, Laparoskopik Gastrik Bypass, Metabolik Cerrahi’de Laparoskopik Sadi-S, Laparoskopik Transit Bipartisyon, Primer ve Laparoskopik Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında 1500’den fazla cerrahiyi başarı ile tamamladım.
1973 yılında Aydın’da doğdum. Öğretmen bir anne-babanın ve Manifaturacı bir amcanın yanında çocukluk yaşlarda “dikiş dikmeyi” öğrendim. Belki de dikiş dikebilme becerisini çocukluk yaşlarda öğrenmiş olmam cerrah olmamı da kolaylaştırmış olmalı diye düşünmüşümdür hep. 1980’li yıllarda Türkiye’de okuyabileceğiniz en iyi Devlet Liselerinden biri olan ve bizzat Atatürk’ün talimatı ile “İkbal Okulu” adı ile açılıp 1948 yılında Aydın Lisesi adını alan okulumdan 1990 yılında mezun oldum ve yine Atam’ın talimatı ile kurulan Cumhuriyetin ilk Tıp Fakültesi olan ve mezunu olmaktan her gün gurur duyduğum Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1997 yılında mezun oldum.
2011-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarı’nda “Kapalı/Laparoskopik Fıtık ve Karın Duvarı Fıtıkları Kursu”na katıldım. Sonrasında 1000 ameliyata yakın laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı ile 150-200 ameliyata yakın karın duvarı yada göbek fıtıklarında laparoskopik tamir ameliyatını gerçekleştirdim.
2012-Gazi Üniversitesi Covidien Deneysel Cerrahi Laboratuvarında “Kapalı/Laparoskopik Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi Kursu”na katıldım. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde ilk kapalı Laparoskopik Kolon ve Rektum Kanseri ameliyatlarını gerçekleştirdim.
2012-Elancourt/Paris Covidien Laparocopic Traning Center’de “Laparoscopic Colo-rectal Master Class” kursuna katıldım. Avrupa’nın en iyi Laparoskopik Cerrahlarından eğitim aldım.
2012-Cleveland Clinic/US Asc.Prof. Eren Berber’den “Robotic Surgery” eğitimi aldım.
2012-Covidien “Obezite Cerrahisi ve Laparoskopik Tüp Mide Kursu” ile Obezite cerrahisi alanında çalışmaya başladım.
2012-Covidien Prof.Dr. Mehmet Görgün “Obezite Cerrahisi ve Gastrik Bypass Kursu” ile Obezite Cerrahisinde “tüm teknikleri” öğrenebilmek için bu alandaki eğitimlerime hız verdim.
Laparoskopik (kapalı) Obezite Cerrahisi, Laparoskopik Kasık ve Karın Duvarı Cerrahisi, Laparoskopik Kolon ve Rektum kanseri ameliyatı ve Laparoskopik Mide Fıtığı (Mide Reflü Cerrahisi) alanında çok sayıda ameliyatı başarı ile gerçekleştirdim.
2013 yılında halen çalışmakta olduğum Doruk Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Ancak cerrahi alanındaki öğrenme sürecim hiç bitmedi.
2015-Türk Obezite Cerrahisi Derneği üyesi oldum.
2016-Metabolik Cerrahi Vakfı Prof.Dr. Alper Çelik “Metabolik Cerrahi Kursu”nda Tip2 Diyabet Şeker Hastalığında Metabolik Cerrahi Teknikler üzerinde eğitim aldım.
2016-Brüksel Strassburg Üniversitesi “Europion Telesurgery Traning Center” adlı merkezde Obezite Cerrahisi alanında dünyada “otör” olarak kabül edilen ve Dünya Obezite Cerrahisi Dernekleri Federasyonu Başkanı’nın (İFSO-President) da içinde eğitici olduğu kurs ile Obezite Cerrahisi alanında “öğrenmeye” devam ettim.
2016 yılında Bursa Diyabet ve Obezite Merkezi (BUDOM) Kliniğimi kurdum (www.budom.com.tr).
2017-L’annuaire de la Clinique de l’Anjou/France Dr. Philippe Topart ile Duodenal Swicth ve Revizyonel Bariyatrik Cerrahi Teknikler alanında çalışma fırsatı buldum.
2020-Türk Obezite Cerrahisi Derneği Kış Okulu’nun Kongre Sekreteryası görevini yerine getirdim.